Rekolan Kinon syyskausi on startannut kiireisenä. Osittain siksi kuukausiraportti tulee nyt kolmen kuukauden pituudelta.

Elokuu

Julkisia elokuvaesityksiä ei elokuussa ollut, mutta yksi intialaisen elokuvan yksityisnäytös järjestettiin ja se veti tuvan melkein täyteen (120 katsojaa). Tila ja toiminta oli myös mukana Pop Up Kino Helsingin ja Vantaan kulttuuripalveluiden järjestämässä ulkoilmaelokuva-tapahtumassa ja piti siellä kahvilatelttaa. Tapahtumassa esitettiin ennakkonäytöksenä pitkä dokumentaarinen elokuva Karaokeparatiisi. Ilmaisnäytöksessä oli katsojia arviolta n. 400.

Remy ry järjesti elokuussa kaksi konserttia, joista ensimmäisessä esiintyi Grammy-palkittu huippukitaristi Redd Volkaert (94 katsojaa). Toinen konsertti oli trumpetisti Verneri Pohjolan ja lyömäsoittaja Mika Kallion alunperin luontoelokuvan ympärille rakentuva Animal Image -konsertti (40 katsojaa).

Elokuussa Rekolan Kinolla järjestettiin viisi yksityistilaisuutta, joista neljä oli yksityisiä juhlia yhdessä kuvattiin musiikkivideo. Osallistujamäärä yksityistilaisuuksissa oli arviolta 200.

Myös tilojen kunnostuksen suhteen otettiin edistysaskelia, kun Saatsi Arkkitehdit aloitti urakkansa Rekolan Kinon / Rekolan työväentalon kiinteistön kuntokartoituksen tekemisen merkeissä (tästä tarkempia tietoja tämän raportin lopussa).

Tiloihin hankittiin myös uusi dataprojektori presentaatio- ja videopeli-käyttöön.

Syyskuu

2.9.2022 järjestettiin Rekolan Kinon avoimet ovet, jossa esitettiin Vesa-Matti Loirin tähdittämä Pojat -elokuva, jonka jälkeen iltaa jatkettiin Redhill Rats -bändin soitosta nauttien. Myös kahvila palveli n. 40 kävijää illan aikana. Vantaan kaupunki tuki elokuvanäytöstä ja Remy ry hoiti bändin miksauksen.

Syyskuussa järjestettiin yksi elokuvaviikonloppu, jolloin näytettiin seitsemän esitystä:

Katsojia kaikissa esityksissä oli yhteensä 224.

Syyskuussa saatiin valmiiksi Kinon uusi backstage eli “bäkkäri”, joka rakennettiin talon alakertaan entiseen varastohuoneeseen. Huoneen seinät ja katto maalattiin, sinne tehtiin seinämaalaus ja toiselle seinälle asennettiin iso peili ja meikkivalot. Lisäksi kattoon asennettiin uudet lamput ja myös sähkökaapelointeja uudistettiin. Tilaan tuli myös vaatetelineet sekä meikkauspöytä. Osa tarvikkeista saatiin lahjoituksena ja kiitos siitä vielä kerran kaikille lahjoittajille! Sähkötyöt kustansi kiinteistön omistaja eli Rekolan Työväentalo Säätiö. Tila ja toiminta ry kustansi maaleja ja tarvikkeita ja teki myös varsinaiset työt. Uudistuksen suunnitteli Tila ja toiminta ry:n varapuheenjohtaja Helena Valtonen.

Tila ennen remonttia:

Tila remontin jälkeen:

Yksityisiä tilaisuuksia syyskuussa järjestettiin kaksi ja lisäksi yksi yleisölle avoin Burleski-tapahtuma, Kinotease (Bubut ry). Yksityisissä tilaisuuksissa kävijöitä oli arviolta 70 ja Kinoteasessa 50.

Lokakuu

Lokakuussa Tila ja toiminta ry järjesti Rekolan Kinolla Kinomuseo -nimisen näyttelyn. Näytteillä oli alkuperäisiä elokuvajulisteita eri vuosikymmeniltä yhteensä 50 kpl. Lisäksi selailtavissa oli huomattavasti laajempi digitaalinen Rekolan Kinon julistearkisto (yli 1000 julistetta).

Ainutlaatuiseksi näyttelyn teki se, että julisteet laitettiin esille samaan tilaan, jossa nämä elokuvat on aikoinaan esitetty kymmeniä vuosia sitten. Rekolan Kino aloitti toimintansa vuonna 1950 ja elokuvajulisteita on laitettu esitysten jälkeen talteen jo 50-luvun lopulta lähtien. Näyttelyn taustalla kuultiin Peter Von Baghin tekemä historiikki suomalaisen elokuvan historiasta.

Julisteet saatiin näyttelyyn Rekolan Kinon toimintaa pitkään pyörittäneiden Eeva ja Veikko Salosen lapsenlapsilta (Oskari Salonen ja Anttoni Wikström). Näyttelyn toteutukseen saatiin tukea Vantaan kaupungin kulttuuripalveluita. Näyttelystä uutisoivat HS.fi ja Vantaan Sanomat. Lisätietoja: www.kinomuseo.fi.

Lokakuussa toteutettiin myös Rekolan Kino -kysely, jolla selvitettiin ihmisten näkemyksiä Rekolan Kinosta ja sen toiminnasta. Kyselyyn vastasi yhteensä 193 henkilöä. Vastausten perusteella Kinon toimintaa kehitetään edelleen. Kaikkien vastanneiden kesken arvottiin kahdeksan tapahtumalahjakorttia Rekolan Kinon elokuvanäytökseen tai musiikkitapahtumaan. Palkinnot lahjoittaa Rekolan elävän musiikin yhdistys REMY ry ja Pop Up Kino Helsinki.

Lokakuussa järjestettiin yksi nelipäiväinen elokuvaviikonloppu, jossa esitettiin yhteensä 10 elokuvaesitystä. Elokuvat olivat:

Katsojia kaikissa esityksissä oli yhteensä 322.

Rekolan Kinon oman elokuva-ohjelmiston lisäksi järjestettiin erillinen, Aleksi Pohjavirran “Good Day to Die” -elokuvan ensiesitys. Se veti salin ääriään myöten täyteen (n. 140 katsojaa). Myös tekijäkaartia nähtiin lavalla.

Lisäksi lokakuussa järjestettiin Vantaan asukastilojen asiakkaille yksityinen näytös (Suon villi laulu), johon osallistui 56 katsojaa. Lisäksi järjestettiin kaksi yksityisnäytöstä, joissa kkatsojia oli yhteensä 26.

Musiikkitapahtumia / konsertteja järjestetiin Remy ry:n toimesta kaksi. Ensimmäinen oli Ilkka Rantamäki $ The Bluesbrokers (+ The Lovematches) (29 katsojaa) ja toinen ¡Flamenco! – Tony de María, kitara, Taija Robalta, laulu, Samuli Trélta, percussiot (44 katsojaa).

Yksityistilaisuuksia lokakuussa oli neljänä päivänä ja vaihtelivat seniori-tapahtumasta kirjan julkistamistilaisuuteen. Osallistujia näissä kaikissa oli arviolta yhteensä n. 80.

Tilojen isompi remontti

Rekolan Työväentalo Säätiön saaman Kotiseutuliiton korjausavustuksen turvin säätiö teetti seuraavat toimenpiteet maineikkaan Saatsi-Arkkitehdit -arkkitehtitoimiston kanssa:

  • Kuntokartoitus ja 10 vuoden pitkäntähtäimen korjaussuunnitelman
  • Esteettömyysmuutostöiden suunnittelu ja lupakuvien piirtäminen
  • Rakennuksen pääpiirrustusten piirtäminen sähköisen cad-muotoon

Kuntokartoituksen osalta talo sai erinomaiset paperit, joista huomaa, että säätiö on pitänyt omaisuudestaan hyvää huolta säännönmukaisesti. Ilmanvaihdon parantamiseen salin osalta mietittiin kevyet, rakennuksen arvioihin sopivat ratkaisut, jotka toteutetaan talven aikana. Esteettömyysmuutostöiden osalta on siis tarkoitus rakentaa esteetön wc-tila juhlatilan aulaan, eli nykyisen narikan paikalle. Lisäksi tarkoituksena tehdä ramppi talon itäpuolen kautta pääovelle, jolla esteettömyyden lisäksi helpotetaan myös huomattavasti tavaroiden kuljettamista esimerkiksi yksityistilaisuuksien, konserttien ja kahvilan osalta.

Yhdistys oli mukana myös hakemassa säätiölle uutta avustusta Kotiseutuliitolta ensi vuodelle ja mikäli avustus saadaan, pystytään muutostyöt aloittamaan mahdollisesti jo ensi kesänä. Lupahakemus on tarkoitus jättää sisään lähikuukausien aikana. Tila ja toiminta ry:n puolesta projektissa on ollut mukana rahastonhoitaja Lauri Helle.

Tervetuloa mukaan!

Jos haluat tukea toimintaamme tai liittyä jäseneksi, vieraile verkkokaupassamme: https://holvi.com/shop/tilajatoiminta/ tai ota yhteyttä: https://tilajatoiminta.fi/yhteystiedot/. Myös kaikki palaute on tervetullutta!

Kaikki kuukausiraportit: https://tilajatoiminta.fi/category/hankeraportti/

Tila ja toiminta ry:n toimintaa Rekolan Kinolla tukee:
Leader / EU:n maaseuturahasto